مرکز خواب بیمارستان اردیبشت
اولین مرکز ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات خواب در بخش خصوصی جنوب کشور.
زیر نظر پروفسور شرفخانه متخصص ریه و فلوشیپ بیماریهای خواب از دانشگاه بیلر، هیوستون، تگزاس
و دکتر امیر حسین کجوری متخصص ریه، ICU و اختلالات خواب از دانشگاه شیراز
با مدیریت اجرایی
دکتر آزیتا تولایی متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه از دانشگاه شیراز
فوق لیسانس مدیریت بیمارستانی از آریزونا
با مسئولیت فنی دکتر بهمن وراوی پور، متخصص نورولوژی از دانشگاه شیراز
سال تاسیس ۱۳۹۵
مطابق با استاندارد بین المللی
تلفن تماس :
071-36284821
09389599583
جهت درمان اختلالات خواب به گروه های پزشکی گوناگون نیاز می باشد.
بسته به نوع اختلال خواب نیازمند درمان به روش های متفاوتی می باشید. این روش ها بسته به نوع اختلال خوابی که دارید از جمله خروپف، دیر به خواب رفتن، بی خوابی، خواب های آشفته، خستگی در طول روز، چرت زدن های نیم روزی، خواب آلودگی حین رانندگی که منجر به تصادف میشود، کاهش اکسیژن در هنگام خواب که خواب را منقطع میکند و باعث عوارضی همچون:دیابت، بیماری قلبی، فشار خون، بیماری کلیه، چاقی و غیره میشود، روش های درمان میتواند متفاوت باشد.
جهت درمان اختلالات خواب گروه متخصصین ریه، اعصاب، روانپزشک، روانشناس، گوش و حلق و بینی، طب کلی نگر هومیوپاتی، طب کار، تغذیه با یک دیگر همکاری میکنند تا شما به بهترین نتیجه و درمان برسید.
در این مرکز با توجه به آشنایی پزشکان بی هوشی با اختلالات خواب و ارائه مقاله در زمینه اختلالات خواب و بیهوشی در مجلات خارجی توسط خانم دکتر آزیتا تولایی (متخصص بیهوشی و دارای مدرک فوق لیسانس مدیریت بیمارستانی)، ایشان به عنوان مدیر مرکز خواب بیمارستان اردیبهشت شما را در زمینه اختلالات خواب ویزیت و راهنمایی میکند.
پزشکان و کارشناسانی که در این مرکز همکاری میکنند
آقای پروفسور امیر شرفخانه(متخصص ریه و اختلالات خواب)، آقای دکتر امیر حسین کجوری(متخصص ریه، ICU و اختلالات خواب)، خانم دکتر آزیتا تولایی (متخصص بیهوشی و دارای مدرک فوق لیسانس مدیریت بیمارستانی) خانم دکتر نیکا نیک نژاد(متخصص گوش و حلق و بینی)، خانم دکتر مژده دستغیب(طب کلی نگر هومیوپاتی)، آقای دکتر فیروزبخش حبیبی(روانپزشک)، خانم دکتر نسرین بهرامی(روانپزشک)، خانم مارال احمد لو (کارشناس روانشناسی)، خانم سحر دهقان (کارشناس تغذیه)
اختلال خواب سالمندان
خواب، یک فرایند فیزیولوژیکی است که عملکرد مهم تجدید قوا را بر عهده دارد. خواب ناکافی و بی کیفیت می تواند به کاهش تمرکز، قضاوت کردن، قدرت انجام فعالیت های ذهنی و فعالیت های روزانه فرد منجر شود. بالا رفتن سن با چالش های فردی و اجتماعی بسیاری همراه است که می تواند بر کیفیت زندگی سالمندان و سلامت آنان تاثیرگذار باشد. از جمله مهم ترین آنها اختلال خواب است و با توجه به نیاز سالمندان به رفع این مساله، در اینجا چند توصیه به منظور کمک به داشتن خواب کافی و راحت برای سالمندان ارائه می شود:
- در طول روز در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
- فعالیت های منظم ورزشی را حداقل در حد ۲-۳ بار در هفته و هر بار نیم ساعت الی ۴۵ دقیقه داشته باشید.
- شب ها در یک ساعت معین به رختخواب بروید و صبح ها یک ساعت معین بیدار شوید. - در محیطی تاریک، آرام و نسبتا خنک و در رختخوابی راحت بخوابید.
- یک ساعت قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید.
- در صورت تمایل به خواب بین روز، لطفا کوتاه بخوابید و حتما قبل از ساعت ۶ عصر باشد.
- از رختخواب برای تماشای تلویزیون، غذا خوردن و یا کار با موبایل استفاده نکنید.
- از مواد غذایی حاوی کافئین مانند شکلات، چای،... بعد از ساعت ۶ عصر استفاده نکنید.
- از مصرف خودسرانه داروهای خواب آور بپرهیزید.
گه شما موارد بالا رو اجرا میکنید، به احتمال زیاد، خواب خوبی ندارید.
.
🔅 ممکنه احساس کنید که هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمیشه؛ ولی به یاد داشته باشیم که بسیاری از موارد مربوط به سلامت روان، مستقیماً حس نمیشن و اثرشون رو زیرپوستی میذارن.
.
🔅 مثلاً شاید مقداری اضطراب رو در طول روز تجربه میکنیم یا خشممون خوب کنترل نمیشه و منشاء این مشکل، خواب نادرستمون باشه.
اختلال بیخوابی
در مرکز مغز انسان غدهای وجود دارد به نام "پینه ال" (Pineal gland) که در فارسی به آن "غده صنوبری" میگویند.
یکی از کارهای این غده، ترشح هورمونی به نام "ملاتونین" است؛ ملاتونین ساعت بیولوژیک بدن و چرخه خواب و بیداری را تنظیم میکند. وقتی هوا رو به تاریکی میرود، ترشح ملاتونین افزایش مییابد و انسان نیاز به خواب پیدا میکند. با طلوع خورشید مجدداً سطح ملاتونین کاهش مییابد. از آنجا که ملاتونین شبها ترشح میشود برخی به آن لقب "دراکولا" داده اند، اما یک دراکولای مهربان و مفید!
نور باعث ایجاد اختلال در ترشح ملاتونین میشود. نور کامپیوتر و موبایل باعث کاهش شدید ملاتونین در بدن میشود
بیخوابی ،یک اختلال خواب است. هنگامی که فردی نمی تواند خوب بخوابد، باعث خستگی روزانه، بی حالی، بی ثباتی عاطفی، اختلال حافظه، سرگیجه، تحریک پذیری، عملکرد ضعیف می شود.
بیخوابی شامل این سه نوع میباشد:
* موقت، که برای چند روز طول میکشد
* کوتاه مدت که دو یا سه هفته طول میکشد
* بیخوابی مزمن که بیش از یک ماه طول میکشد.
علل بی خوابی
گرسنه به تخت خواب رفتن، سیگار کشیدن، چرت زدن مکرر در طول روز، پیری، کافئین بیش از حد خوردن، افشردگی، تغییرات شغل یا الگو خواب،استرس، اضطراب، اختلالات خواب، مانند کابوس، راه رافتن در خواب، سندرم خواب رفتگی پا، درد آرتروز، تاثیر داروها، آسیب های تروماتیک، ترس و یا فوبیا، و تکرر ادرار ناشی از دیابت از علل شایعی هستند ،که باعث بیخوابی میشوند.
میزان نیاز شما به خواب در هر فرد متفاوت و به سنتان وابسته است. هیچگاه نمیتوان تعریف دقیق برای میزان خواب کافی ارائه داد.
بچههای کوچک خوابشان از ۱۶ تا ۱۸ ساعت در روز آغاز میشود که برای رشد بدن و خصوصاً مغز آن ها بسیار لازم است. کودکان مدرسهای و نوجوانان باید بهصورت میانگین ۹٫۵ ساعت در شبانهروز بخوابند. برای بزرگسالان نیز ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه لازم است، اما پس از ۶۰ سالگی این مقدار کاهش یافته، خواب سبک خواهد بود. بهطوری که فرد در طول شب چندین بار بیدار میشود.
علاوه بر این، مصرف دارو در سالمندان منجر به اختلال خواب میشود.
بارها پیش اومده در تخت خواب قلت زدیم و همش از خدا یک خواب راحت رو خواستیم اما افکار ما این اجازه رو به ما ندادن درسته؟
سرکوب کردن افکار منفی و سرکوب خاطرات تلخ گذشته یا پرت کردن حواسمان از فکر کردن به انها،بزرگترین اشتباه ما محسوب میشه
اینجاست که میگیم برای زندگی بهتر و حال خوب، نباید به راه حل های شخصی یا خوددرآوردی تکیه کنیم مثل زمانی که بصورت سرخود دارویی را مصرف یا ترک می کنیم.
تحقیقات نشان می دهد سرکوب مکرر افکار منجر به بدتر شدن افکار مزاحم و عود علائم افسردگی می شود.
افزایش استرس های زندگی مقدمه شروع افسردگی هستش و عوامل بیرونی مثل شرایط بد اقتصادی، شرایط قرنطینه و اضطراب کرونا، فوت عزیزان و ... ما را بیشتر از قبل دچار افکار مزاحم و منفی می کنند.
بنابراین افکار خود را سرکوب نکنید چون اینکار علائم افسردگی و اضطراب را در شما ایجاد می کند و شدت می بخشد. حواس پرتی هم صرفا زنگ تفریحه و چیزی رو درست نمی کنه.
چیکار باید کرد ؟
باید با یک متخصص روانشناس بالینی صحبت کرد و از تکنیک هایی همچون ازمون واقعیت، اسناد مجدد، ثبت افکار و افشاسازی سود برد.
اگر به یک متخصص و جلسات کاملا کاربردی در این زمینه نیاز به کمک داشتید، با ما در تماس باشید.
بیمارانی که به وقفه تنفسی هنگام خواب مبتلا هستند نیازمند استفاده از دستگاه کمک تنفسی می باشند.
وقفه های تنفسی بر چهار نوع هستند
۱.آپنه انسدادی : انسداد در مجاری تنفسی که می تواند دلایلی چون فیزیک نابسامان بیمار - چاقی - پوزیشن نابسامان خواب - دیابت و هر گونه اختلال و گرفتگی در مجاری تنفسی داشته باشد.
۲. آپنه مرکزی : اختلالات مربوط به دستورات ارسالی از مغز مربوط به دستگاه تنفسی
۳. هایپو آپنه : کاهش و تضعیف جریان تنفس حین خواب
۴. آپنه میکس : گاهی اوقات وقفه ها به صورت همزمان هم انسدادی و هم مرکزی هستند که این حالت را میکس می نامند.
آپنه از هر نوعی که باشد خطرناک بوده و سلامت و حیات بیمار را تهدید می کند و هر چه زودتر باید با مراجعه به پزشک متخصص برای درمان آن اقدام کرد که بسته به نوع مشکل بیمار ، پزشک راههایی چون استفاده از دستگاههای کمک تنفسی یا عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد.
سی پپ یک دستگاه کمک تنفسی است که با ایجاد جریان مثبت هوا با شدت نسبتا بالا مجاری تنفسی را هنگام خواب باز نگه می دارد و از انسداد مجاری و وقفه های تنفسی جلو گیری می کند.
اوتو سی_پپ نیز نوعی دستگاه سی پپ می باشد که علاوه بر ایجاد جریان مثبت مداوم یک آپشن پشتیبان دارد که در لحاظت ایجاد وقفه تنفسی ، فشار را افزایش می دهد تا با وقفه مبارزه کرده و تنفس را به نحو احسن هدایت کند.
علائم ابتلا به وقفه های تنفسی خواب عبارتند از خر و پف و احساس تنگی نفس هنگاه خواب که احتمالا منجر به بیدار شدن های پیاپی بیمار از خواب شده و حتی ممکن است خود بیمار متوجه این بیداری ها نباشد. همچنین خشکی دهان ، تعریق و سردرد هنگام خواب و خستگی و خواب آلودگی و سردرد در طول روز از علائم ابتلا به آپنه خواب هستند.
فیبرومیالژی
وضعیتی است که باعث ایجاد درد مزمن و منتشر در تمام عضلات بدن می شود.اغلب افراد مبتلا به فیبرومیالژی،خستگی و اختلالات خواب را تجربه می کنند.
این اختلال در خانم ها شایعتر از آقایان است و شایعترین علت دردهای عضلانی-اسکلتی منتشر در خانمهای سنین 20 الی 55 سال می باشد.
علت فیبرومیالژی مشخص نیست ولی برخی عوامل احساسی یا جسمانی مثل استرس،عفونت یا آسیب بدنی ممکن است به عنوان محرک علایم عمل کنند.
علایم:
*درد عضلات و بافت نرم:
علامت اولیه فیبرومیالژی درد منتشر،مزمن و مداوم است.اگرچه درد در عضلات و بافت نرم حس می شود ولی هیچ اختلال مشهودی در این نواحی وجود ندارد.برخی افراد احساس تورم مفاصل دارند ولی التهابی در مفاصل دیده نمی شود.ممکن است افراد در کنار درد، بی حسی و سوزش در پاها و بازوها را عنوان نمایند.
درد با برخی شرایط مثل اضطراب،استرس،کمبود خواب،مواجهه با سرما و...تشدید می شود.افراد اغلب دردهای عضلانی مشابه دردهای بدنی ناشی از آنفلوآنزا را بیان می کنند.
لمس برخی نقاط بدن که به عنوان نقاط حساس شناخته می شوند باعث تشدید حس درد می شود.
*خستگی و اختلال خواب:
اغلب افرادِ دچار فیبرومیالژی احساس خستگی در تمام زمانها دارند و خواب، کمکی به رفع خستگی آنها نمی کند.
همچنین مشکلات خواب مثل خواب سبک،سخت به خواب رفتن،بیدار شدن مکرر در طی شب شایع می باشد و خواب در این افراد حس سرحال شدن ایجاد نمی کند.
*افسردگی و اضطراب:
خیلی از افراد در هنگام تشخیص فیبرومیالژی افسردگی یا اضطراب دارند یا در طول زمان با یکی از این دو حالت مواجه می شوند.
*اختلال تفکر و تمرکز
*سردرد های مکرر
*علایم سندرم روده تحریک پذیر(اسهال یا یبوست)
*سیستیت بینابینی(درد در مثانه یا احساس نیاز فوری برای دفع ادرار)
*مشکلات جویدن(صدای مفصل فک در هنگام باز و بسته شدن،درد در عضلات جونده در اطراف گوش)
یکی از عوارضی که ممکن است بخاطر تخمدان پلی کیستیک ایجاد شود ،بروز اختلالات خواب می باشد.
.
نشانه های این اختلال شامل احساس خستگی مفرط در طول روز،اختلال در به خواب رفتن، خواب نامنظم و بد خواب شدن می باشد.
.
طبق مطالعات انجام شده زنانی که مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند تقریبا ۲ برابر بیشتر از زنان سالم به اختلالات خواب دچار می شوند.
.
اختلالات خواب می تواند مشکلات زیادی در زندگی فردی و اجتماعی زنان مبتلا ایجاد کند.
.
برای غلبه کردن به این مشکل راهکار های زیر را برای شما عزیزان پیشنهاد میدهیم.
.
سعی کنید برای خواب و بیداری خود زمان مشخصی را در نظر بگیرید و در زمان های مختلف نخوابید.
.
رختخواب شما فقط محل خواب شماست پس از تماشای تلویزیون یا استفاده از گوشی جدا خودداری کنید.
.
در طول روز حتما سعی کنید ورزش کنید و فعال باشید.بسیار موثر خواهد بود.
.
افراد بالغ باید حداقل ۷ تا ۸ ساعت در شبانه روز بخوابند.
.
از مصرف نوشیدنی های کافئین دار حداقل تا ۵ ساعت قبل خوابیدن خودداری کنید.
.
رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مصرف غذاهای پرچرب ، پرنمک و خیلی شیرین خودداری کنید.
بیمارانی که به وقفه تنفسی هنگام خواب مبتلا هستند نیازمند استفاده از دستگاه کمک تنفسی سی_پپ می باشند.
وقفه های تنفسی بر چهار نوع هستند
۱. آپنه_انسدادی : انسداد در مجاری تنفسی که می تواند دلایلی چون فیزیک نابسامان بیمار - چاقی - پوزیشن نابسامان خواب - دیابت و هر گونه اختلال و گرفتگی در مجاری تنفسی داشته باشد.
۲. آپنه_مرکزی : اختلالات مربوط به دستورات ارسالی از مغز مربوط به دستگاه تنفسی
۳. هایپو_آپنه : کاهش و تضعیف جریان تنفس حین خواب
۴. آپنه_میکس : گاهی اوقات وقفه ها به صورت همزمان هم انسدادی و هم مرکزی هستند که این حالت را میکس می نامند.
آپنه از هر نوعی که باشد خطرناک بوده و سلامت و حیات بیمار را تهدید می کند و هر چه زودتر باید با مراجعه به پزشک متخصص برای درمان آن اقدام کرد که بسته به نوع مشکل بیمار ، پزشک راههایی چون استفاده از دستگاههای کمک تنفسی یا عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد.
سی پپ یک دستگاه کمک تنفسی است که با ایجاد جریان مثبت هوا با شدت نسبتا بالا مجاری تنفسی را هنگام خواب باز نگه می دارد و از انسداد مجاری و وقفه های تنفسی جلو گیری می کند.
اوتو سی_پپ نیز نوعی دستگاه سی پپ می باشد که علاوه بر ایجاد جریان مثبت مداوم یک آپشن پشتیبان دارد که در لحاظت ایجاد وقفه تنفسی ، فشار را افزایش می دهد تا با وقفه مبارزه کرده و تنفس را به نحو احسن هدایت کند.
علائم ابتلا به وقفه های تنفسی خواب عبارتند از خر و پف و احساس تنگی نفس هنگاه خواب که احتمالا منجر به بیدار شدن های پیاپی بیمار از خواب شده و حتی ممکن است خود بیمار متوجه این بیداری ها نباشد. همچنین خشکی دهان ، تعریق و سردرد هنگام خواب و خستگی و خواب آلودگی و سردرد در طول روز از علائم ابتلا به آپنه خواب هستند.
کاربرد پلی سومنوگرافی برای تشخیص طیف گسترده ای از اختلالات خواب است.
.
⭕️ اختلالات شایع خواب شامل بی خوابی، خوابآلودگی زیاد روزانه و خستگی، اختلالات تنفسی هنگام خواب، اختلالات حرکتی هنگام خواب و اشکالات رفتاری هنگام خواب، در درصدی از افراد جامعه به شکلی مهم و آزاردهنده، دیده می شود.
.
⭕️ توجه نکردن به اختلالات خواب و درمان نکردن آنها نه تنها به کارآیی پایین افراد، بلکه به تبعات قابل توجه جسمی و عصب روانشناختی منجر می شود، چنانچه هر یک از ما درجاتی از اختلالات خواب را تجربه می کنیم، ممکن است ارزیابی از سوی متخصص اختلالات خواب و اقدامات تشخیصی و درمانی در مورد ما ضرورت بالینی جدی داشته باشد.
.
⭕️ تست خواب یا پلی سومنوگرافی یک روش تشخیصی برای درمان اختلالات تنفسی خواب است که در مراکز درمانی و توسط نیروی متخصص انجام می شود. برای انجام تست خواب بیمار یک شب را در آزمایشگاه خواب سپری می کند و علایم پزشکی و تنفسی فرد توسط دستگاه ثبت می شود.
.
⭕️ آزمایشگاه خواب مکانی مجهز است که برای خواب طبیعی بیمار طراحی شده و دارای تخت، تلویزیون و سرویس بهداشتی است. انجام تست خواب برای تجویز فشار مناسب در دستگاه سی پپ ضروری است.
.
⭕️ اين آزمون يك روش تشخيصی جهت بررسی قطعی تنفس در حين خواب و تشخيص انواع قطعی تنفس از هم می باشد. بررسی خرخر، وضعيت خوابيدن بيمار و عمده علل بروز اختلالات خواب با اين روش قابل تشخيص می باشد.
اصلی ترین علل سردرد صبحگاهی
. ◽گاهی مواقع بعد از اینکه از خواب شب بیدار میشوید، دچار سردرد صبحگاهی میشود. این نوع از سردرد علل بسیار زیادی دارد .
.
🔹آپنه و خروپف دلیل سردرد صبحگاهی
.
آپنه خواب یا همان ایجاد وقفه تنفسی در خواب نوعی اختلال جدی است که در آن نفس کشیدن افراد در خواب متوقف میشود و فرد با سردرد در صبح از خواب بیدار میشود. "این نوع از سردرد به دلیل اینکه اکسیژن به مغز به خوبی منتقل نمیشود به وجود میآید و در همه نقاط سر میتواند احساس شود"
.
. . . 🔹دندان قروچه علت سردرد صبحگاهی .
دندان قروچه کردن در شب میتواند مفاصل نزدیک به ناحیه گیجگاهی را تحت تأثیر قرار دهد و حتی تغییری در حالات فک ایجاد کند. دندان قروچه کردن یکی از علل اصلی سردرد صبحگاهی شدید در کنار گوش در دو طرف سر است.
.
. 🔹سردرد صبحگاهی پشت سر
.
این مسئله به خاطر کش آمدن عضلات گردن در حین خواب است. شاید بهتر باشد "در حالت خواب و بالش خود تجدید نظر کنید تا دچار این نوع سردرد صبحگاهی نشوید" .
.
🔹سردرد صبحگاهی(سینوزیت)
.
اگر شما به عفونت سینوزیت مبتلا هستید، سردرد صبحگاهی پیشانی را حتماً تجربه کردهاید. این نوع سردرد حاصل ملتهب شدن و گرفتگی بافتهای مخاطی مجاری تنفسی است. سردرد صبحگاهی در کودکان بیشتر به دلیل همین مشکل است.
بررسی و درمان خروپف
خروپف در مردان بیش از دو برابر زنان دیده می شود. این علامت در افراد چاق به مراتب بیشتر از افراد لاغر است. خروپف در حالت خوابیده به پشت به مراتب شدیدتر از خوابیدن به پهلو ها رخ می دهد. مصرف داروهای خواب آور و الکل خروپف را تشدید می کند. به دنبال خواب، عضلات بدن شل می شوند و با شل شدن عضلات باز نگه دارنده حلق، راه هوایی در این ناحیه تنگ شده عبور هوا به سختی و همراه با صدای خروپف صورت می گیرد. با بیدار شدن هر چند مختصر تون عضلات به حالت طبیعی برگشته و خروپف قطع می شود.
لذا فرد بیدارخروپف نمی کند و چون فقط در خواب خروپف رخ می دهد خود فرد از خروپف اطلاعی ندارد و فقط اطرافیان متوجه خروپف وی می شوند.
اگر کسی همراه خروپف یکی از سه علامت زیر را داشته باشد، خطر ابتلا به بیماری خطرناک وقفه تنفسی حین خواب در وی بسیار بالاست:
فشار خون بالا
احساس خواب آلودگی طی روز
مشاهده قطع تنفس در طی خواب
خروپف درمان دارد اما نوع درمان، با توجه به دیگر علائم همراه آن متفاوت خواهد بود.
برای تشخیص بیماری همراه و تصمیمگیری برای درمان مناسب حتما باید تست پلی سومنوگرافی (تست خواب) برای فرد انجام شود و بر اساس نتایج آن اقدام درمانی مناسب انتخاب شود. در افراد چاق کاهش وزن میتواند باعث بهبود و یا کاهش شدت خروپف شود. کسانی که در حالت خوابیده به پشت ( طاق باز) خروپف می کنند خوابیدن به پهلو ها مشکل را بهبود می بخشد.
عمل جراحی تنها زمانی برای درمان خروپف توصیه می شود که بیماریهای همراه به ویژه ابتلا به وقفه تنفسی حین خواب نیز با تست خواب بررسی شده باشند
بیخوابی (اینسامنیا)
بیخوابی که به مشکل در به خواب رفتن یا پریدن از خواب اشاره دارد، یکی از شایعترین اختلالات خواب است.
علائم بیخوابی ممکن است برای یک دوره یا حتی تا چند سال باقی بمانند. این علائم بر تمام جوانب زندگی روزمره اثرگذار بوده و با گذشت زمان تشدید میشوند.
به لحاظ هیجانی و احساسی، تغییر خلق و خو و بیانگیزگی باعث میشوند که فرد به سمت افسردگی و سوء مصرف مواد کشانده شود.
بیخوابی مزمن منجر به مشکلات جدی مانند: چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی میشود.
گاهی اوقات، بیخوابی از عدم رعایت بهداشت خواب نشأت میگیرد. در این موارد تغییر سبک زندگی، ورزش و اجتناب از مصرف زیاد کافئین و استفاده از وسایل الکترونیکی در اواخر شب به رفع بیخوابی کمک میکند.
در اغلب موارد، بیخوابی نشانه یک بیماری دیگر، مانند اختلال در سلامت روانی، مشکلات بهداشتی مزمن و حتی سایر اختلالات خواب است.
در این موارد، باید علت اصلی بیخوابی را درمان کنید. بیخوابی با استفاده از درمان شناختی-رفتاری، تغییر سبک زندگی و بعضاً مصرف داروهای آرامبخش، قابل درمان است.
اختلال ریتم شبانهروزی خواب و بیداری
این عارضه در افرادی رخ میدهد که در ریتم یا چرخه خواب و بیداری آنها اشکال پیش آمده و معمولاً نمیتوانند به طور طبیعی بخوابند.
کیفیت زندگی افرادی که ریتم شبانهروزی غیرطبیعی دارند، مختل میشود. این اشخاص با خوابیدن و بیدار شدن در زمان مناسب مشکل داشته و در ساعاتی که باید مشغول کار باشند، انرژی ندارند. عدم تمرکز نیز یکی دیگر از مشکلات این افراد است.
شایعترین نمونه اختلال ریتم شبانهروزی، پرواززدگی (جت لگ) است؛ این عارضه زمانی رخ میدهد که از یک منطقه زمانی به منطقه زمانی دیگر سفر کنید.
البته، علائم پرواز زدگی ظرف چند روز برطرف میشوند. زندگی با اختلال ریتم شبانهروزی مانند این است که دائم دچار پرواز زدگی باشید.
کار کردن در شیفت شبانه نیز یکی از علل بروز اختلال ریتم شبانهروزی است.
اختلال ریتم شبانهروزی معمولا با استفاده از دارو و نوردرمانی برطرف میشود.
پر خوابی (خوابزدگی)
به عبارت ساده پرخوابی، نقطه مقابل بیخوابی است. برخلاف افراد مبتلا به بیخوابی که از کمبود خواب رنج میبرند، افراد مبتلا به خوابزدگی بیش از حد طبیعی، معمولا 9 ساعت یا بیشترمیخوابند و در عین حال، وقتی بیدار میشوند احساس میکنند به اندازه کافی نخوابیدهاند.
این افراد اغلب با بیدار شدن در صبح مشکل دارند و در طول روز احساس خستگی میکنند.
خواب بیش از حد در طول روز بر اثر خوابزدگی، میتواند نشانه یک اختلال مهم دیگر (مثل آپنه خواب) باشد.
حمله خواب
حمله خواب نیز یکی دیگر از انواع خوابزدگی است. این خوابزدگی نادر و مادامالعمر، دو نوع مختلف دارد. هر دو مورد با احساس خوابآلودگی بیش از حد در طول روز همراهند، اما یکی از آنها شامل علائم حملات ناگهانی خواب در طول روز و فلج خواب است. حمله خواب یک اختلال عصبی است که از اختلالات مغزی نشأت میگیرد.
خستگی یک شکایت بسیار شایع هست که همه ی افراد به طور نرمال تجربه میکنند اما یه زمانی خستگی به عنوان یک بیماری میتونه باشه و اون زمانی هست که خستگی شدید بیشتر از ۶ ماه طول بکشه که بهش *سندرم خستگی مزمن* گفته میشه و همراه خستگی یک سری علایم مثل سردرد، سرگیجه، فراموشی، درد عضلات، درد مفاصل و استخوان ها ، زود عصبانی شدن، اختلال در تمرکز و تفکر، اختلال در خواب، گلودرد، تب خفیف میتونه همراه با آن وجود داشته باشه. سندرم خستگی مزمن عمدتا در خانم ها هست.
طبق تصویری که گذاشتم برای خستگی مزمن یک سری علت وجود داره:
۱ -کمبود ویتامین های مختلف
۲ -کم خونی
۳-کم کاری تیرویید
۴-عفونت های مزمن مثل تب مالت، سل
۵-آپنه یا وقفه های تنفس حین خواب
۶-دیابت
۷- وضعیت های اتوایمیون مثل ام اس و ...
بنابر این اگه فردی به سندرم خستگی مزمن مبتلا هست بهتره موارد بالا براش چک بشه ویک نکته مهم افسردگی هست که ممکنه علایم شبیه خستگی رو تقلید کنه .
هنگامی که بحث خواب شبانه به میان میآید، اکثر ما فقط به تعداد ساعات خواب توجه میکنیم، اما کیفیت خواب شبانه نیز درست بهاندازهی کمیت آن مهم است خواب شبانه خوب باید پیوسته، عمیق و بدون بیدار شدنهای مکرر باشد. موارد بسیاری وجود دارند که میتوانند در خواب شبانهی شما اختلال ایجاد کنند و باعث شوند که در طول روز احساس سستی و بیحالی کنید، از این موارد میتوان به دندان قروچه، سندروم پای بیقرار و … اشاره کرد. اما یکی از مهمترین اختلالاتی که میتواند بسیار خطرناک و در برخی موارد حتی مرگبار باشد، آپنه خواب یا وقفهی تنفسی درهنگام خواب است.
بررسی اجمالی
آپنه خواب، نوعی اختلال جدی است که در آن تنفس بهطور مکرر قطع میشود و دوباره ادامه پیدا میکند. اگر با صدای بلند خروپف میکنید و حتی پس از یک خواب شبانهی کامل بازهم خسته هستید، ممکن است آپنه خواب داشته باشید.
انواع اصلی آپنه خواب عبارتند از:
علائم آپنه خواب
علائم و نشانههای دو آپنه خواب انسدادی و مرکزی، مشترک هستند و گاهی اوقات همین مسئله، تشخیص نوع آپنه را دشوار میسازد.
متداولترین علائم و نشانههای آپنههای خواب انسدادی و مرکزی عبارتند از:
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان متوجه موارد زیر شدید، با پزشک متخصص مشورت کنید:
بسیاری از مردم خروپف را به عنوان علامتی جدی درنظر نمیگیرند و البته تمام افراد مبتلا به آپنه خواب، خروپف نمیکنند؛ اما اگر بلند خروپف میکنید (بهخصوص اگر خروپفتان بهطور متناوب قطع و وصل میشود) حتما به پزشک مراجعه کنید.
درمورد هرگونه مشکل خواب که میتواند باعث خستگی مزمن، خوابآلودگی شدید و تحریکپذیری شما شود، از پزشکتان سؤال کنید. خوابآلودگی شدید در طول روز (خوابزدگی)، میتواند بر اثر آپنه خواب یا اختلالات دیگری نظیر نارکولپسی باشد.
ممکن است که پزشک شما، براساس علائم و نشانههایی که دارید، مشکلتان را بررسی کند یا احتمال دارد که شما را به یک مرکز اختلال خواب ارجاع دهد. در این مرکز، متخصص خواب میتواند تشخیص دهد که آیا شما به ارزیابیهای بیشتر نیاز دارید یا خیر.
چنین ارزیابیهایی معمولا شامل نظارت شبانه بر تنفس و سایر عملکردهای بدن در طول خواب میشوند. حتی ممکن است که خواب فرد در خانه مورد آزمایش قرار بگیرد. تستهایی که برای تشخیص آپنه خواب به کار میروند، عبارتند از:
اگر نتایج غیرطبیعی باشند، ممکن است که پزشکتان بتواند بدون انجام تستهای بیشتر، درمان شما را آغاز کند. دستگاههای قابلحملی که برای نظارت بر خواب به کار میروند، تمام موارد آپنه خواب را شناسایی نمیکنند، بنابراین ممکن است که علیرغم طبیعی بودن نتایج اولیهی تستهای شما، پزشکتان همچنان پلیسومنوگرافی را توصیه کند.
اگر آپنه خواب انسدادی داشته باشید، ممکن است که پزشکتان شما را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد تا احتمال وجود هرگونه انسداد (گرفتگی) در بینی یا حلق بررسی شود. ممکن است که برای تشخیص علل آپنه خواب مرکزی به متخصص قلب (کاردیولوژیست) یا متخصص سیستم عصبی (نورولوژیست) نیز ارجاع داده شوید.
در موارد خفیفتر آپنه خواب، ممکن است که پزشکتان تنها مجموعهای از تغییرات در سبک زندگی، همچون کاهش وزن یا ترک سیگار را پیشنهاد دهد. اگر آلرژیهای تنفسی داشته باشید، پزشکتان درمانی را برای آلرژیهای شما توصیه خواهد کرد. اگر این اقدامات علائم و نشانههای شما را بهبود ندادند یا اگر آپنه شما متوسط تا شدید است، باید سایر روشهای درمانی را امتحان کنید.
برخی دستگاهها میتوانند به باز کردن راه هوایی بستهشده (مسدود) کمک کنند. در سایر موارد ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد.
خر و پف آزاردهنده ست. هم برای کسی که خر و پف میکنه و هم برای اطرافیان.کیفیت خواب رو به شدت کاهش میده.😞
.
علل متنوعی داره که غالبا قابل درمانن. کیفیت خواب به اندازه ای مهمه و روی سلامتی تاثیر داره که کلینیک های خواب رو تاسیس کردن تا با دقت زیادی عوامل برهم زننده ی خواب خوب رو در افراد بررسی کنند.😃
.
خواب خوب روی اکثر جنبه های سلامت تاثیر داره. از رعایت بهداشت خواب غافل نشید و اگر خروپف اذیتتون میکنه حتما دنبال درمانش باشید.😉
.
شما هم خودتون یا اطرافیانتون این مشکل رو دارید؟
با ما در تماس باشید:
071-3628 4821
0938 959 9583
آیا می دانید سندرم پای بیقرار چیست؟
آیا شما هم احساس می کنید که باید پاهای خود را حرکت دهید تا حس ناخوشایندی که در آن احساس می کنید بهبود یابد؟
· در این اختلال فرد احساس ناخوشایندی در پاهای خود دارد که با حرکت دادن آن بهبود پیدا می کند.
· پای بیقرار ممکن است مانع به خواب رفتن شما شود.
· بیقراری پا در این اختلال به هنگام شب بدتر می شود.
· گاهی اوقات برخی افراد نمی توانند حس ناخوشایندی که در پاهایشان وجود دارد را توصیف کنند.
ممکن است زمانی که برای استراحت دراز کشیده اید یا در تختخواب خود برای خواب دراز می کشید، حالتی شبیه سوزش یا خارش در ساق پای خود احساس کنید و این احساس اگر از جای خود برخیزید و قدم بزنید یا پاهای خود را حرکت دهید از بین برود.
این احساس ممکن است دوباره هنگام به رختخواب رفتن و تلاش برای به خواب رفتن به سراغتان بیاید.
برخی افراد هستند که هنگام نشستن به مدت طولانی مانند رانندگی طولانی یا مسافرت های هوایی هم این مشکل را پیدا می کنند.
پای بیقرار بر خواب شما چه اثراتی دارد؟
· پای بیقرار ممکن است باعث شود هر شب شما ساعات کمتری بخوابید.
· گاهی علایم فرد آنقدر شدید است که خواب وی به کمتر از پنج ساعت در شب می رسد.
· در موارد خفیف ممکن است خواب شما زیاد مختل نشود و تنها کیفیت خواب شبانه تان کاهش یابد.
· چنانچه هرشب خواب خوبی به علت پای بیقرار نداشته باشید، روز بعد به دلیل دلیل خواب ناکافی شب قبل خواب آلود خواهید شد. بنابراین خواب آلودگی ممکن است یکی از نشانه های این بیماری باشد که علاوه بر موارد قبل باید آن را جدی گرفته و توجه داشته باشید.
· خواب آلودگی در روز بعد شما را ممکن است تحریک پذیر نماید و تمرکزتان برای انجام کارهای روزمره کم شود.
ابتلا به این بیماری می تواند افسردگی یا اضطراب را نیز در شما افزایش دهد.
اما خوشبختانه این بیماری با استفاده از دارو و نیز برخی روش های غیر دارویی مانند تغییر سبک زندگی قابل کنترل است.
این بیماری در سنین بالای 45 سال و نیز در خانم ها بیشتر است.
چنانچه یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به این بیماری باشد شما به احتمال بیشتری پیش از سن 45 سالگی به این بیماری مبتلا خواهید شد.
علت این بیماری چیست؟
علت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است.
در برخی موارد علتی برای آن یافت نمی شود اما در این بین برخی عوامل هستند که سندرم پای بیقرار را تشدید می نماید:
· ذخایر پایین آهن
چنانچه فکر می کنید ذخایر آهن بدن شما پایین است با پزشک خود مشورت کنید.
· دیابت
دیابت عروق خونی را تحت تأثیر خود قرار می دهد.
چنانچه مبتلا به دیابت هستید با درمان آن می توانید از این بیماری پیش گیری کنید یا علایم آن را کاهش دهید.
· داروها
برخی داروها ممکن است باعث این بیماری شوند یا آن را تشدید نمایند.
چنانچه داروی خاصی استفاده میکنید با پزشک خود در این مورد مشورت نمایید.
نشانه ها
اولین نشانه های این بیماری احساس ناخوشایندی است که ممکن است نتوانید آن را توصیف نمایید.
احساس ناخوشایند شما ممکن است به صورت یکی از موارد ذیل باشد و همراه با آن پاهایتان را حرکت دهید:
· خارش
· مورمور کردن
· سوزش
علایم در شب بیشتر می شود.
ممکن است ماهیچه های ساق پایتان سفت شود و از کنترل تان خارج شود.
در موارد شدید حرکت پاهایتان ممکن است حالت دوره ای پیدا می کند.
آیا شما بیماری پای بیقرار دارید؟
چنانچه پاسخ شما به هریک از سوالات زیر مثبت باشد شما ممکن است به این بیماری مبتلا باشید:
· آیا برای به خواب رفتن به دلیل حرکت دادن پاهایتان مشکل دارید؟
· آیا شما شب ها به دلیل احساسی شبیه روی آتش بودن پاهایتان از خواب بیدار می شوید؟
· آیا به هنگام به خواب رفتن در پاهایتان احساس خارش می کنید؟
· آیا وقتی راه می روید، پاهایتان را می کشید یا حرکت می دهید احساس بهتری پیدا می کنید؟
تشخیص
چنانچه دارای نشانه های این بیماری هستید با پزشک خود مشورت کنید و داورهای مورد استفاده خود را با وی در میان بگذارید.
ثبت ساعات خواب و بیداری و تکمیل پرسشنامه های مربوط به وضعیت خوابتان از جمله اقداماتی است که برای بررسی خواب شما انجام خواهد شد.
گاهی لازم است آزمایش های ویژه ای برای ارزیابی ذخایر آهن و سایر بیماری ها انجام دهید.
درمان
تغییر سبک زندگیتان شامل:
· ورزش منظم
· آموختن مهارت های آرام و ریلکس شدن و کاهش استرس
· ترک سیگار و مشروبات الکلی
· مصرف کمتر کافیین
· ماساژ پاها یا غوطه ور کردن آن در وان آب گرم
درمان دارویی
داروهای متعددی به صورت منفرد یا ترکیبی برای این بیماری وجود دارد که پزشک بر حسب شرایط بالینی شما آن را برایتان تجویز خواهد کرد.
نارکولپسی چیست؟
یکی از علائم مهم در افرادی که در گیر اختلالات خواب هستند، خواب آلودگی در طی روز است. بیماری نارکولپسی که مهم ترین علامت حملات در حین خواب است بیمار را در طول روز درگیر خواب آلودگی های شدید می کند. نارکولپسی یکی از بیماری های مرتبط با اختلالات خواب است. این بیماری خوابآلودگی بیش از حد در طول روز را برایتان رقم می زند، خوابآلودگی بیش از حد در طول روز علامت اصلی و اولیه در در این بیماری است. دمای بدن مبتلایان به حمله خواب، پس از بیدار شدن افزایش مییابد و گاهی خُلق آنها نیز تغییر خواهد کرد. معمولاً مبتلایان به حمله خواب دچار افسردگی هستند.
خیلی از بیماری های زمینه ای می تواند روی خواب فرد تاثیر منفی بگذارد. بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی و اضطراب همچنین بسیاری از فعالیت های کاری نیز می تواند داشتن یک خواب راحت و دلچسب را از شما دور کند. افراد که شبکاری می کنند و یا در مواجه با برخی از مواد شیمیایی و مصرف برخی از داروها نیز اختلال خواب را برایتان رقم می زند.
روش های درمان آپنه
اگر اضافه وزن دارید و وجود بافت چربی اضافی در گردن باعث آپنه خواب انسدادی در شما می شود، پس وزنتان را کم کنید. این کار می تواند آپنه خواب را حداقل کم کند.
در برخی از افراد تغییر در وضعیت خواب می تواند باعث درمان آپنه شود.
همچنین برخی از اعمال جراحی می توانند با حذف بافت های اضافی از بروز آپنه خواب جلوگیری کند. اما این نوع روش درمانی در آخرین مراحل درمان قرار دارد.
اما بهترین درمان آپنه های شدید که باعث اختلالات خواب می شوند، دستگاه های کمک تنفسی حین خواب است .این روش شامل پوشیدن یک ماسک لاستیکی کوچک بر روی بینی و یا دهان است. ماسک از طریق یک شلنگ کوچک با یک پمپ هوا در ارتباط است. هوای اضافی که از طریق پمپ وارد مجرای هوایی فرد می شود، باعث باز شدن مسیر هوا می گردد و از بروز آپنه خواب انسدادی جلوگیری می کند.
نشانه هاي متداولي كه در افراد مبتلا به آپنه خواب ديده مي شوند عبارتند از: فرد در هنگام خواب با صداي بلند خرخر مي كند.
- فرد از خواب خود راضي نبوده واحساس سرحالي و شادابي پس از خواب را ندارد.
- فرد صبح ها با سردرد از خواب بيدار مي شود.
- فرد در طي روز احساس خواب آلودگي داشته و براي بيدار ماندن مشكل دارد.
- فرد ممكن است در شب با احساس خفگي از خواب بيدار شود.
اولین سمینار اختلالات خواب بیمارستان اردیبهشت با همکاری بخش ریه دانشگاه
بیمارستان اردیبهشت به عنوان اولین مرکز خصوصی ارزیابی اختلالات خواب در منطقه جنوب کشور با همکاری بخش ریه دانشگاه برگزار میکند
این سمینار در تاریخ 29 بهمن برگزار گردید
دومین سمینار اختلالات خواب
بیمارستان اردیبهشت به عنوان اولین مرکز خصوصی ارزیابی اختلالات خواب در منطقه جنوب کشور با همکاری اساتید گرامی :دکتر فرهاد مهارلو،دکترفریبا معینی،دکتر امیر شرفخانه برگزار میکند
این سمیناردر تاریخ 4 خرداد 96 در هتل پارس برگزار گردید
کنفرانس یک روزه آموزش بیماری های اختلالات خواب جهت متخصصین گوش و حلق و بینی،نوروسرجری و زنان
سخرانان: دکتر شرفخانه،دکتر تولایی،دکتر کازرونی،دکتر رونقی
کنفرانس اختلالات خواب در بیهوشی برای رزیدنت های بیهوشی دانشگاه شیراز با همکاری دانشگاه
سخنران: دکتر امیر شرفخانه،دکتر آزیتا تولایی
برگزاری کنفرانس تله مدیسین بعنوان یک شروع تازه در کشور بودیم،در این نشست، سخنرانان دکتر سعید هاشمزاده و دکتر آزیتا تولایی با حضور خود و پرفسور امیر شرفخانه و مهندس بیتا فرهادپور از راه دور و با اسکایپ شرکت داشتند.
این اولین بار در کشور بود که روش پزشکی از راه دور را بصورت تئوری و عملی کاملا بصورت آکادمیک به بحث گذاشته میشد و نتایج کار بصورت موفقیت آمیز به سمع حضار رسید.
در حال حاضر با تلاش این گروه، مرکز خواب بیمارستان اردیبهشت شیراز با تله مدیسین ، علم به روز ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات خواب را به شیراز آورده است. پروفسور شرفخانه مسئول کنترل کیفی و کمی این مرکز از راه دور میباشند. دکتر آزیتا تولایی مدیریت این مرکز را به عهده دارند.
جهت تاسیس مرکز خواب توسط تله مدیسین، همکاری پروفسور شرفخانه بعنوان فوق تخصص خواب با بیست سال سابقه ی ست آپ مراکز خواب در امریکا و منطقه با دکتر آزیتا تولایی، متخصص بیهوشی و دارای مدرک مدیریت بیمارستانی دارای ارزش خاصی بود.