در مرکز مغز انسان غدهای وجود دارد به نام “پینه ال” (Pineal gland) که در فارسی به آن “غده صنوبری” میگویند.
یکی از کارهای این غده، ترشح هورمونی به نام “ملاتونین” است؛ ملاتونین ساعت بیولوژیک بدن و چرخه خواب و بیداری را تنظیم میکند. وقتی هوا رو به تاریکی میرود، ترشح ملاتونین افزایش مییابد و انسان نیاز به خواب پیدا میکند. با طلوع خورشید مجدداً سطح ملاتونین کاهش مییابد. از آنجا که ملاتونین شبها ترشح میشود برخی به آن لقب “دراکولا” داده اند، اما یک دراکولای مهربان و مفید!
نور باعث ایجاد اختلال در ترشح ملاتونین میشود. نور کامپیوتر و موبایل باعث کاهش شدید ملاتونین در بدن میشود
بیخوابی ،یک اختلال خواب است. هنگامی که فردی نمی تواند خوب بخوابد، باعث خستگی روزانه، بی حالی، بی ثباتی عاطفی، اختلال حافظه، سرگیجه، تحریک پذیری، عملکرد ضعیف می شود.
بیخوابی شامل این سه نوع میباشد:
* موقت، که برای چند روز طول میکشد
* کوتاه مدت که دو یا سه هفته طول میکشد
* بیخوابی مزمن که بیش از یک ماه طول میکشد.
علل بی خوابی
گرسنه به تخت خواب رفتن، سیگار کشیدن، چرت زدن مکرر در طول روز، پیری، کافئین بیش از حد خوردن، افشردگی، تغییرات شغل یا الگو خواب،استرس، اضطراب، اختلالات خواب، مانند کابوس، راه رافتن در خواب، سندرم خواب رفتگی پا، درد آرتروز، تاثیر داروها، آسیب های تروماتیک، ترس و یا فوبیا، و تکرر ادرار ناشی از دیابت از علل شایعی هستند ،که باعث بیخوابی میشوند.
میزان نیاز شما به خواب در هر فرد متفاوت و به سنتان وابسته است. هیچگاه نمیتوان تعریف دقیق برای میزان خواب کافی ارائه داد.
بچههای کوچک خوابشان از ۱۶ تا ۱۸ ساعت در روز آغاز میشود که برای رشد بدن و خصوصاً مغز آن ها بسیار لازم است. کودکان مدرسهای و نوجوانان باید بهصورت میانگین ۹٫۵ ساعت در شبانهروز بخوابند. برای بزرگسالان نیز ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه لازم است، اما پس از ۶۰ سالگی این مقدار کاهش یافته، خواب سبک خواهد بود. بهطوری که فرد در طول شب چندین بار بیدار میشود.
علاوه بر این، مصرف دارو در سالمندان منجر به اختلال خواب میشود.