ترخیص عبارتست از فرآیند خروج بیمار از بیمارستان و بازگشت به خانه یا انتقال به سایر مراکز درمانی از قبیل بیمارستانهای دیگر یا انتقال به مراکز مراقبتی یا بهزیستی به منظور انجام اعمال بازتوانی و نگهداری. به عبارت دیگر بیمار بیش از این نیاز به بستری شدن در بیمارستان را ندارد.
ترخیص فرآیندی است که در آن تصمیم گرفته میشود که بیمار به آرامی از یک سطح از مراقبت به سطح دیگری منتقل شود. تنها پزشک صلاحیت ترخیص بیمار از بیمارستان را دارد اما در واقع برنامهریزی ترخیص میتواند توسط یک پرستار ، مدیر مددکاری اجتماعی یا سایر افراد تکمیل شود. بهخصوص در موارد پیچیدهتر، برنامه ترخیص توسط یک تیم انجام می گیرد.
برنامهریزی ترخیص نیازهای بیمار را بعد از ترخیص از بیمارستان در نظر میگیرد و ممکن است خدمات متعدد مانند مراقبتهای پرستاری، فیزیوتراپی و … داخل منزل را هم شامل شود. به طور کلی، اصول برنامه ترخیص عبارت است از:
صحبت در مورد شرایط و وضعیت بیمار با خانواده توسط پزشک هم قبل و هم بعد از بستری شدن نیاز است. جزئیات انواع مراقبتهای مورد نیاز و این که فرد بیمار به خانه و یا مراکز درمانی دیگر منتقل شود ، فعالیتهای کمک کننده به بیمار، اطلاعات دارویی و رژیم غذایی، تجهیزات اضافی مورد نیاز از قبیل: ویلچر، کپسول اکسیژن و … ، حمل و نقل بیمار و خدمات مراقبتی بعد از مرخص شدن در راستای فرآیند برنامهریزی ترخیص قرار دارند.
آمادگی برای ترخیص و رفتن به خانه
پس از انجام اقدامات تشخیصی – درمانی لازم و با صلاحدید پزشک معالج در صورتیکه برای ادامه اقدامات نیازی به حضور بیمار در بیمارستان نباشد، دستور ترخیص بیمار توسط پزشک معالج در پرونده بیمار نوشته می شود و پس از اقدامات پرستاری و تسویه حساب مالی بیمار مرخص میشود.
زمانیکه پزشک تشخیص دهد که از لحاظ پزشکی، خروج از بیمارستان خطری ندارد، به تیم مراقبتی اعلام میکند. هر یک از اعضاء تیم مسئول تکمیل درمان پیش از ترخیص هستند. این کار ممکن است مدتی طول بکشد، پس لطفا صبور باشید.
نکاتی که معمولاً باید حین ترخیص رعایت کنید که ممکناست در بیمارستانهای مختلف، تفاوتهایی داشتهباشد، عبارتند از:
پیش از رفتن به خانه اطمینان حاصل کنید که این سوالات را پرسیدهاید:
جدولی مشابه به جدول زیر تهیه و در منزل از آن استفاده کنید:
بسیاری از خانوادهها و همراهان بیماران در مورد اتفاقاتی که بعد از ترک بیمار از بیمارستان رخ خواهد داد فکر نمیکنند. با این حال باید بدانید این تغییر وضعیت چه بیمار بعد از ترخیص به خانه منتقل شود، چه به یک مرکز توانبخشی یا خانه سالمندان میتواند نقشی حیاتی در سلامت و بهبود بیمار داشته باشد. بیمار، اعضای خانواده و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی نقش مهمی را در حفظ و بهبود سلامتی بیمار پس از ترخیص بازی میکنند.
صحبتهایی که با خانواده و یا همراه بیمار صورت میگیرد باید شامل مشکل بیمار قبل و بعد از بستری در بیمارستان، جزئیات انواع مراقبتهایی که بیمار به آن نیاز دارد و تصمیم در مورد اینکه بیمار بعد از ترک بیمارستان به کجا (خانه یا سازمانهای دیگر) منتقل میشود، میباشد. همچنین باید در مورد میزان احتمال بهبودی بیمار، اقداماتی که باعث بهبود بیمار میشود، اطلاعات در مورد داروها و رژیم غذایی بیمار، تجهیزات مورد نیاز بیمار مانند ویلچر و دستگاه اکسیژن، رژیم غذایی، حمل و نقل و انجام کارهای روزانه به بیمار کمک میکند، صحبت شود.
لیست زیر اقدامات رایجی است که به طور معمول اعضای خانواده باید پس از ترخیص بیمار از بیمارستان برای وی انجام دهند: